17 Eylül 2011 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla, Batıya Doğru Akan Nehir belgeseli lansman programı İstanbul Gösteri Merkezi Harbiye Salonunda gerçekleştirilmiştir.

Bahçeşehir Üniversitesi MEDAM ve Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin hayata geçirdiği ‘Batı’ya Doğru Akan Nehir’ projesinin hedefi, dünyaya bir barış belgeseli sunmak ve tarihi gerçekçi bir perspektiften süzerek aktarmak. Türkiye’de ve 100’e yakın ülkede gösterilecek olan bu belgesel, insanlığın başlangıcından bugüne kadar akıp gelen üç bin beş yüz yıllık görkemli medeniyet ırmağının seyrini gözler önüne sermeyi amaçlıyor.

Başbakanlık Türk Tanıtma Fonu’nun da desteğiyle çekilen belgeselin yapımını İngiltere’nin en büyük yapım şirketlerinden Lion TV üstlendi. MEDAM’ın uluslararası ortaklarla yürüttüğü bu proje, bugüne dek dünya genelinde yapılan en kapsamlı medeniyetlerarası araştırma ve belgesel. ‘Batı’ya Doğru Akan Nehir’, “Medeniyetler çatışması” anlayışına karşı geliştirilmiş bir “Medeniyetler barışı” projesidir. Aynı zamanda Türkiye’nin tanıtım projesi olan bu geniş kapsamlı belgesel, bugüne dek dünya tarihini konu alan Batı perspektifli yapımların aksine ilk kez, medeniyetlerin Doğu’da kurulup Batı’ya doğru aktığını tarafsız bir bakış açısıyla gözler önüne seriyor.