“100 Yıl Önce 100 Yıl Sonra / Yakın Plan Cihan Harbi” belgesel projesi her bir bölümü 26 dakika olan 22 bölümlük docudrama tarzındaki “Yakın Plan Cihan Harbi” belgeseli, T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu desteği, TRT Kurumu denetiminde ve Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) tarafından yürütülerek gerçekleştirilmiştir.

Belgeselde; bundan yüzyıl önce başlayan ve başta Ortadoğu Bölgesi olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde meydana getirdiği çok kapsamlı tarihsel, kültürel, sosyolojik ve jeo-stratejik etkileri günümüze kadar süren ve daha da süreceği gözüken bu Büyük Savaş, her yönüyle değerlendirilmeye çalışılarak, gelişen teknoloji imkanlarından da faydalanılarak önümüzdeki nesillere aktaracak, uluslararası standart ve formatta hazırlanıp kurgulanarak toplumun da gündemine sunulmuştur.

Bu savaş sadece kendine ait önemiyle değil, bizzat Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar ve Türkiye için ayrıca önemlidir çünkü bu savaş sonunda sözkonusu bu topraklarda yeni bir formatla ülkeler kuruldu ; kimi milletler ayrı ülkelerde kaldı; dünün mahalleleri sınırlarla bölündü; milyonların kaderi belirlendi.

Öte yandan, 1. Dünya Savaşı günümüze kadar etkileri olan bir çatışma oldu. Bilimden sanata, kültürden sivil toplum kuruluşlarına, felsefeden gündelik hayata, kullandığımız ilaçlara kadar her yere nüfuz eden bir savaş yaşandı. Bitmedi, 1939’da yeniden patladı. Ve günümüzde geniş Ortadoğu Coğrafyasında yaşanan çatışmalar, mücadeleler, sarsıntıların yine 1914’te başlayan o büyük savaşla ilgisi tüm kesimler tarafından kabul edilmektedir.

22 Bölüm ve her bir bölümü 26 dakika süreli olan belgeselde, drama, diyaloglu drama çekimleri, animasyon ve infografik çalışmaları, arşiv görüntüleri ve uzman röportajları kullanılarak hem izleyiciyi konunun içinde tutan, tempolu ve aynı zamanda da birçok yeni ve duyulmamış ya da araştırmacıların haricinde kamuoyunun çok da bilmediği bilgiler vermeye çalışılmıştır.

Yine 1. Dünya Savaşı’nı tarihsel sırayla işlemekle beraber, her bölüm kendi içerisinde ve yakın planda, bugüne dek değinilmemiş, verilmemiş konuları içermektedir.

Belgeselin yapımında işlenilen drama çekimleri için, Safranbolu’da 26 gün, Bosna Hersek – Saraybosna’da 10 gün ve İstanbul’da 10 gün olmak üzere tam profesyonel ekip ve ekipmanlarla kurulan drama setlerinde canlandırma çekimleri yapılmıştır. 400 civarında yerli ve yabancı oyuncu ve figürasyon hizmet vermişlerdir. Projede, Abdülhamid Han, 3. Selim Han, Enver Paşa, Cemal Paşa, Talat Paşa, Rauf Orbay, Winston Churchill, Said Halim Paşa, Wagenheim, T.E. Lawrence, Gertrude Bell, Göring, Rosa Luxemburg, Doughty Wylie, Rupert Brooke, Mehmet Akif Ersoy vb. pek çok önemli şahsiyet dramalarla anlatılmıştır.

 

Daha Fazla Bilgi İçin;  http://yakinplancihanharbi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.