14 Kasım 2011 tarihinde, Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM), T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komitesi, Yunus Emre Enstitüsü, Bilkent üniversitesi, UNESCO Türkiye Daimi Temsilciliği işbirliği ile Paris’te, Institut du Monde  Arabe (İMA) salonunda. “Bir Osmanlı Seyyahı Evliya Çelebi” başlığıyla geniş bir katılımla açılmıştır. Serginin açılışı Makedonya Cumhurbaşkanı Sn. Gjorge İvanov, 14 Kasım tarihinde INALCO salonundaki sempozyumun ardından, saat 16.00’da Paris’teki Arap Dünyası Enstitüsü’nde serginin açılışı Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov tarafından kurdela kesilmesi ile yapıldı.

Sergiye katılanlar arasında UNESCO’yu temsilen Kültür Politikaları ve Kültürlerarası Diyalog Bölümü Direktörü Katerina Stenou, Unesco Nezninde Daimi temsilci Büyükelçi Gürcan Türkoğlu ve Başkonsolosu Uğur Arıner  vardı.

Açılış sonrası Bezmara Müzik Gurubu, Evliya Çelebi dönemine ait müzik enstrümanlarının kullanıldığı bir konser verdi. Bezmara Topluluğu Fikret Karakaya tarafından 1996 yılında kurulan ve 17. yüzyıl sazlarıyla o dönemin musikisini icra eden tek müzik grubudur. Paris’te yaşayan Türkler , Fransızlar ve IMA’da olması nedeniyle Paris’te yaşayan Arap kökenli davetlilerin olduğu konser ve sergi çok büyük ilgi topladı.  Nisan 2012 tarihinde Makedonya’nın başkenti Üsküp’te düzenlenecek olan “Evliya Çelebi’nin Balkanları Sergisi ve Sempozyumu”nun ev sahipliğini yapacağından, Makedonya Cumhurbaşkanı Sayın Gjorge İvanov tarafından açılışı yapılan sergi 1 ay boyunca Parislilerin ziyaretine açık tutulmuş ve binlerce kişi sergiyi gezmiştir.