erdoyeni10cb38cd2

T.C. Başbakan’ı Sn. Recep Tayyip Erdoğan yabancı devletlerin büyükelçilerine verdiği iftar yemeğinde “East to West” belgeseli kitabını hediye etti. Yabancı büyükelçilerin, akademisyenlerin ve devlet adamlarının bulunduğu iftar yemeğinde Sn. Başbakan ayrıca dış politika konusunda mesajlar da verdi. İşte Sn. Başbakan’ın konuşmasından kesitler:

Darbenin Haklı Tarafı Yok

Mısır halkı özgürlük adalet ve demokrasi için büyük bir mücadele vermişti. Cumhurbaşkanını seçmişti. Bu 70 yıllık bir aradan sonra demokratik rejimlerin ardından ilk seçimdi. Bugün demokrasinin tesisi konusunda talihsiz bir gelişme yaşandığına şahit oluyoruz. Seçilmiş bir cumhurbaşkanının darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının haklı bir tarafı yoktur. Türkiye bu zor anında şimdiye kadar olduğu gibi kardeş Mısır halkının yanında olacak ve maddi manevi tüm desteğini vermeye devam edecektir.

Milyonlar Görülmedi

Biz çok zorlu bir demokrasi sürecinden geçtik. Son 50 yıl içinde 4 askeri darbe ve çok sayıda askeri darbe girişimi yaşadık. Mısır’ın aynı bedelleri ödemesini arzu etmiyoruz. Bizimle bir araya gelince demokrasiye övgü yağdıranları, bu noktada tavırlarını omurgalı bir şekilde görmek isteriz. Mısır’ın meydanlarını dolduran milyonlar görmezden gelinmiştir. Seçimle gelmiş hükümetlere yönelik anti demokratik girişimlere karşıyız. Türkiye hiçbir ülkenin iç işlerine karışmak niyet ve arzusunda değildir. Türkiye’nin politikası çıkar odaklı değil, değer odaklıdır.

Üç Ülkeye Suriye Çağrısı Yapıldı

Suriye’deki rejime Sünnisi, Alevisi, Nusayri’si hepsinin geleceğini tehlikeye attığı için karşı çıkıyoruz. Bu rejime diktatör, katil demeyecek miyim. 100 bin insanın öldüğü Suriye’ye karşı hala ciddi bir ses yükselmiyor. Sınırlarda iç savaş neticesinde bizim ülkemizde şehit olanlar var. Durum iyiye gitmiyor. Rusya’ya, Çin’e, İran’a sesleniyorum. Artık uzlaşmacı sürece destek vermeniz gerekir diyorum. Aksi taktirde ölen 100 bin insanın tarih boyunca affı olmayacaktır.

Medeniyetler Korosu

Sn. Başbakan’ın büyükelçilerine verdiği iftar yemeğinde Doğu Yorum Medeniyetler Korosu 10 dilde eserler seslendirdi. Koro, Boşnakça, İtalyanca, Almanca, Arapça, Yidiş (ABD’de yaşayan Musevilerin konuştuğu dil), Arnavutça, Tanzanyaca, İspanyolca, Romanca eserler seslendirirken en dikkat çeken dil Kürtçe oldu.