farabilansman

Türk Dünyası Düşünce Hayatına Hizmet Ödülleri

ve

Uluslararası Medeniyet Düşünürü Farabi Sempozyumu Tanıtım Programı

Yer: Bahçeşehir Üniversitesi Konferans Salonu, Beşiktaş-İstanbul.

Tarih: 11 Kasım 2014 Saat 14.00

Türk ve İslam dünyasının yetiştirdiği en büyük düşünürlerinden birisi, hatta birincisi, Türk dünyasının sembol şahsiyeti ve İslam felsefesinin kurucu önderi Fârâbî, gerek yazdığı eserleri ve geliştirdiği fikirleri, gerekse doğuda ve batıda uzun süre devam eden etkileri ile evrensel bilim, düşünce ve felsefenin önde gelen şahsiyetlerinden birisidir.

Bu büyük düşünür, hayatını, düşünce sistemini, eserlerini ve tesirlerini konu alan “Medeniyet  Düşünürü Fârâbî” konulu uluslar arası sempoyumun tanıtma programı ve bu sempozyum vesilesiyle ilk defa verilecek olan “Türk Dünyası Kültür Hayatına Hizmet Ödülleri” takdim töreni 11 Kasım 2014 Salı günü saat 14.00’te Bahçeşehir Üniversitesi Konferans salonunda gerçekleşti. Sempozyum ise 13-15 Kasım 2014 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Konferans salonunda yapıldı.

Bu uluslararası sempozyum dolayısıyla ilk kez verilecek olan  “Türk Dünyası Kültür Hayatına Hizmet Ödülleri”ne, ülkemizde Farabi felsefesine yaptıkları katkılar nedeniyle Sayın Prof. Dr. Mehmet Aydın, Sayın Prof. Dr. Nihat Keklik ve Sayın Prof. Dr. Mübahat Türker Küyel layık görüldü.

Tabii ki bu büyük düşünürün uluslar arası bir toplantı ile anılması Türk Dünyası açısından apayrı bir anlam taşımaktadır. Bu toplantı vesilesiyle, büyük düşünürün hayatını, fikirlerini, eserlerini ve tesirlerini konu alan “Bir Medeniyet Düşünürü Farabi” isimli bir eser ile doğduğu, gezdiği ve yaşadığı yerleri özgün görüntülerle tanıtan ve fikirlerini görsel bir dille aktarmaya çalışan “Bir Medeniyet Düşünürü Fârâbî” konulu bir belgesel hazırlanmıştır. Ayrıca “Farabi’nin Eserlerinden Seçme Metinler” başlıklı bir kitap yayımlanmıştır.  Bunların yanı sıra 13-20 Kasım tarihleri arasında,  Eskişehir, ETİ Arkeoloji Müzesinde, “Batıya Doğru Akan Nehir Küresel Medeniyetler Sergisi” açıldı.

Bilindiği gibi, Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu kararıyla Eskişehir ilimiz, 2013 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB) olarak ilan edilmiş ve bu bağlamda Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı kurularak 2013- 2014 yılı boyunca Türk dünyasının dini, ilmi, fikri, entelektüel ve kültürel zenginlikleriyle ilgili pek çok etkinlik gerçekleştirilmiştir.

Eskişehir Valiliği, Başbakanlık Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanlığı, Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi’nin işbirliği ile 13-15 Kasım 2014 tarihinde Eskişehir’de başlayacak olan “Medeniyet Düşünürü Fârâbî” uluslararası sempozyumuna ülkemizden ve dünyanın değişik ülkelerinden 40 bilim adamı katıldı.