20 Ekim 2012 tarihinde Hükümet Liderlik Okulu Yerel Yönetimler Akademisi kapsamında ve Medeniyet Araştırmaları Merkezi’nin katkılarıyla  Bahçeşehir Üniversitesi’ne konuk olan Fas Krallığı Parlamento ve Sivil Toplumla İlişkilerden Sorumlu Bakanı Dr. El-Habib Choubani, Arap Baharı bağlamında Türkiye – Fas ilişkilerinin geleceğini değerlendirdi.

Arap dünyasında yaşanan karışıklıkları ‘Arap Baharı’ olarak değil, ‘Despotizmin Son Baharı’ olarak değerlendiren Choubani, “Uzun yıllardır süren baskı rejimi artık son buluyor. Halk tüm yaşananlara karşı daha iyi bir gelecek, daha iyi bir demokrasi anlayışı için mücadele veriyor” dedi. Fas’ın köklü bir geçmişi ve güçlü sivil toplum kuruluşları olduğu için Arap Baharı’ndan fazla etkilenmediğini belirten Choubani, Türkiye ile aramızda yüzyıllara dayanan bir geçmişimiz var. Toplumsal, kültürel ve ekonomik olarak birçok konuda işbirliği yaptık. Fas’ta hala çalışmalarını sürdüren 70’ten fazla Türk şirketi var. Ama bu yetmez, ilişkilerimiz daha da güçlenmeli” dedi.

Konuşmasının sonunda Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Şenay Yalçın ile bir araya gelerek verilen plaketi kabul eden Bakan Dr. El-Habib Choubani, Bahçeşehir Üniversitesi’nin ilerleyen zamanlarda Fas’ta açmayı düşündüğü okul ile ilgili de, “Böyle bir şeyi ilk duyduğumda çok sevindim. Fas, dünyanın Afrika’ya açılan kapısıdır. Eğitim açısından yapılacak işbirliği de bu anlamda çok önemli. Bu konuda elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım” dedi.