UNESCO 2012 yılını “Itri Yılı” ilan etti. T.C. Sayın Abdullah Gül’ün himayelerinde 23-24 Kasım 2012 tarihinde “Büyük Bestekar Itri” konulu uluslararası sempozyum Haliç Kongre Merkezi”nde düzenlenmiştir.

Başbakan yardımcısı “Prof. Dr. Beşir Atalay'”ın da teşrif ettiği sempozyuma yurtiçi ve yurtdışından pek çok akademisyen ve sanat camiasından ünlü isimler katılmıştır.

Açılış töreninde dünyaca ünlü ney sanatçısı Kudsi Erguner ve viyolonsel sanatçısı Eric Maria Couturier, Itrî ve Bach melodileri üzerinden yorumladıkları doğaçlama bir konser vermiştir. Sempozyumun ikinci gününde Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından semâ gösterisi sunulmuş ve Itrî’nin Segâh Âyini icrâ edilmiştir.

Ayrıca UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, Merkez Bankası, Atatürk Kültür Kurumu tarafından desteklenen ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın yüksek himâyelerinde gerçekleşen sempozyumun ardından 3 Aralık’ta ‘Uluslararası Itrî Yılı’ münasebetiyle Paris UNESCO Merkezi’nde bir etkinlik düzenlenecek. Bu etkinlikte TRT radyo sanatçısı Mustafa Doğan Dikmen, Yaprak Sayar ve Akis Ensemble tarafından Itrî’nin eserlerinden oluşan bir konser verilecek. Etkinlik daha sonra Yunus Emre Enstitüsü’nün katkıları ile Brüksel’de ve İstanbul Aya İrini’de tekrarlanacak.