Paris UNESCO Genel Merkezi’nde Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ve UNESCO işbirliğiyle “Kültürler Arası Köprüler-Batı’ya Doğru Akan Nehir” konferansı ve belgesel gösterimi programı düzenlendi.

Paris UNESCO Genel Merkezi’nde düzenlenen konferansa; Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gürcan Balık, Yurt Dışında Yaşayan Fransızlardan Sorumlu Fransız Bakan Yamina Benguigui, Fas Kralı’nın Danışmanı ve Anna Lindh Avrupa – Akdeniz Kültürler Arası Diyalog Örgütü’nün Başkanı Andre Azoulay, UNESCO Onursal Elçisi Samuel Pisar, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, UNESCO BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ve çok sayıda siyasetçi, akademisyen, tarihçi ve yazar katıldı.

Bahçeşehir Üniversitesi “Medeniyet Araştırmaları Merkezi” (MEDAM) ve TRT’nin işbirliğiyle çekilen “Batıya Doğru Akan Nehir” belgeseli gösterimi öncesi konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç saf bir medeniyetin bulunmadığının altını çizerek, “Tek medeniyet de yoktur. Doğal olarak her medeniyet kendinden öncekilerden bir şeyler alır, kendinden sonrakilere de bir şeyler aktarır” dedi.

Son dönemde teknolojinin hızla gelişmesiyle evrensel değerlerin de etkileşimde olduğunu belirten Arınç, “Küreselleşen dünyada bütün uygarlıkların ortak değerleri üzerinde yükselen evrensel bir medeniyet konseptine doğru gidildiği bir gerçektir. Soğuk savaş sonrası ortaya atılan medeniyetler çatışması tezinin ne kadar sakıncalı ve ayrıştırıcı etkiler yaptığına ve yapmaya devam ettiğine şahit olduk” diye konuştu.

Arınç, özellikle 11 Eylül sonrası İslam korkusu ve nefreti şeklinde ortaya çıkan İslamofobi ile yüz yüze kalındığını vurguladı. 2005’te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin İspanya Başbakanı Rodriguez Zapatero tarafından medeniyetler ittifakı girişiminin başlatıldığını anımsatan Arınç, bu girişimin karşılıklı saygı ve hoşgörüyü pekiştirmeyi hedeflediğini belirtti. Medeniyetler ittifakı girişiminin son yıllarda Müslüman ülkelerle batılı toplumlar arasında görülen endişe ve şüpheleri giderdiğine işaret eden Arınç, bu durumun önyargıların silinmesine katkı sağladığını söyledi. Girişimin bugün kültürler ve dinlerarası diyalogda yeni bir boyuta ulaştığını ifade eden Arınç, önyargıların ve dezenformasyonun giderileceğine inandığını belirtti

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel “Türkiye Anadolu topraklarına bir kulak versek barış, kültür, birlikte yaşama fısıltılarını dinleriz. Gelecekte dünyada huzur arıyorsak birlikte yaşam kültürünü egemen kılacaksak toplumlara, ders kitaplarımızdan kötü lafları çıkarmamız lazım. Geçmişle gurur duyulabilir.Ancak nükleerden bile tehlikeli ders kitaplarındaki öbürünü aşağılayıcı laflar ve cümlelerin çıkarılması lazım” ifadelerini kullandı.

Başta TRT olmak üzere pek çok dünya kanalında gösterilen ve Amerika Birleşik Devletleri’nden Hindistan’a kadar geniş bir coğrafyada izleyiciyle buluşan Batıya Doğru Akan Nehir belgeseli, dünya kamuoyunun dikkatini uygarlığın gerçek doğum yeri olan Mezopotamya’ya çekiyor. Geçtiğimiz ay Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından Atatürk Havalimanı’nda fotoğraflarından oluşan bir sergisi de açılan belgesel için 16 ülkede çekim yapıldı, 200 civarında düşünür, sanatçı, bilim insanı ve politikacıdan görüşler alındı. Gelişmiş bilgisayar grafikleri bir araya getirilerek eski çağların şehirleri ve eserlerinin tekrar canlandırıldığı belgeselin pek çok dilde her biri 45 dakikalık 20 bölümden oluşan uzun ve kısa olmak üzere iki versiyonu bulunuyor.

franssızca davetiye

ort_137_bau178 ort_137_bau4 ort_137_bau5 ort_137_bau8__1_  ort_137_bau67 ort_137_bau69 ort_137_bau78   ort_137_bau94   ort_137_bau114__1_ ort_137_bau136 ort_137_bau140