UNESCO Genel Kurulu, Evliya Çelebi’nin 400. Doğum yıl dönümü münasebetiyle 2011 yılını Evliya Çelebi’yi anma yılı olarak ilan etti. Bu vesile ile merkezimiz T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı  ve diğer ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaparak bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Bu etkinliklerin 4 ana temaları Evliya Çelebi’nin İstanbul’u, Evliya Çelebi’nin Anadolu’su, Evliya Çelebi’nin Balkanları ve Evliya Çelebi’nin Dünyası olarak belirlendi.

GERÇEKLEŞEN ETKİNLİKLER

Evliya Çelebi’nin İstanbul’u Sergisi

19 Ocak 2011 – Merkezimiz T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Tanıtma Fonu Genel Sekreterliği tarafından Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi Sergi Salonu’nda bir sergi düzenledi. Sergiye UNESCO Genel Direktörü Sn. Irina Bokova ve Devlet Bakanı Sn. Mehmet Aydın teşrif etti. Yaklaşık 1 ay açık kalan sergiyi 4000 kişi ziyaret etti.

Evliya Çelebi Ankara Sergisi

25 Şubat 2011 – Merkezimiz T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Tanıtma Fonu Genel Sekreterliği desteğiyle Ankara’da bir sergi açmıştır. 15 gün açık kalan sergiyi siyasetçiler, akademisyenler ve misafirler ziyaret etti.

Doğumunun 400. Yılında Evliya Çelebi Sempozyumu

26 Mart 2011 – Merkezimiz ve T.C. Kültür Bakanlığı ve Kütahya Valiliği’nin işbirliğiyle Kütahya Hilton Garden Inn Hotel’de ”Doğumunun 400. Yılında Evliya Çelebi Sempozyumu” başlıklı uluslararası bir sempozyum gerçekleştirildi. Evliya Çelebi’nin kişiliği, 17. yüzyıl coğrafyası, Kütahya ve Evliya Çelebi konularını ele alındı.

Bir Osmanlı Seyyahı Evliya Çelebi Paris Sergisi

14 Kasım 2011 – Merkezimiz, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komitesi, ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde Paris’te Institut du Monde  Arabe salonunda bir sergi düzenledik. Serginin açılışına Makedonya cumhurbaşkanı Sn. Gjorge Ivanov katıldı.

Evliya Çelebi Paris Sempozyumu

14 Kasım 2012 – Bir Osmanlı Seyyahı Evliya Çelebi Paris Sergisi’nin ardından INALCO salonunda bir sempozyum gerçekleştirildi.

Evliya Çelebi Bosna Hersek Sergisi

10 Ocak 2012 – Merkezimiz ve Bosna Hersek Uluslararası Burç Üniversitesi işbirliğinde bir Evliya Çelebi Sergisi düzenledik.

Evliya Çelebi’nin Balkanları Kongresi

21 Nisan 2012 – Merkezimiz Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Makedonya cumhurbaşkanı Sn. Gjorge Ivanov’un yüksek himayelerinde, T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu, T.C. Kültür Bakanlığı ve Makedonya Bilimler ve Sanatlar Akademisi işbirliği ile bir kongre düzenlemiştir. 4 gün süren kongreye toplam 90 akademisyen katılmıştır.