UNESCO 25 Ekim – 10 Kasım 2011 tarihleri arasında düzenlenen 36. Genel Konferansı’nda UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nun önerisi doğrultusunda 2012 yılını ITRÎ ANMA YILI ilan etti. Bu yıl sebebiyle Medeniyet Araştırmaları Merkezi tarafından yurtiçi ve yurtdışında akademik ve kültürel etkinlikler düzenlendi.

GERÇEKLEŞEN ETKİNLİKLER

İstanbul Itrî Sempozyumu

23-24 Kasım 2012 – Merkezimiz UNESCO’nun 2012 yılını Itri Yılı ilan etmesi ile 11. Cumhurbaşkanı Sn. Abdullah Gül’ün himayelerinde Büyük Bestekar Itri konulu uluslararası bir sempozyum organize etti. Sempozyuma yurtiçi ve yurtdışından pek çok akademisyen ve sanat camiasından ünlü isimler katıldı.

Sempozyumun açılış töreninde dünyaca ünlü ney sanatçısı Kudsi Erguner ve viyolonsel sanatçısı Eric Maria Couturier, Itrî ve Bach melodileri üzerinden yorumladıkları doğaçlama bir konser vermiştir.

Sempozyumun ikinci gününde ise Yenikapı Mevlevihanesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından semah gösterisi sunulmuştur

Paris Itri Konseri

3 Aralık 2012 – Türk müziğinin 17. yüzyılda yetiştirdiği büyük bestekâr Mustafa Itrî Efendi merkezimizin UNESCO Genel Direktörlüğü’nün genel kurul salonunda düzenlediği konferans ile anıldı. Konferansa çok sayıda diplomat, akademisyen ve konuklar katıldı.

Brüksel Itri Konseri

19 Aralık 2012 – Türk müziğinin 17. yüzyılda yetiştirdiği büyük bestekâr Mustafa Itrî Efendi merkezimizin Brüksel Yunus Emre Enstitüsü’nde düzenlediği konferans ile anıldı. Konferansa çok sayıda diplomat, akademisyen ve konuklar katıldı.